środa, 31 sierpnia 2011

pieczarki zapiekane z pomidorami i mascarpone

Przepis na 12 pieczarek. Smakują przepysznie i na pewno zachwycą wyglądem ;) powodzenia

Niezbędne produkty:
- 12 pieczarek
- opakowanie serka mascarpone (250 ml)
- dwa duże pomidory
- sól
- pieprz

- głęboka forma do pieczenia

1. dokładnie umyj i obierz pieczarki, pamiętaj o wycięciu nóżki, żeby było miejsce na nadzienie
2. na dnie formy ułóż warstwę pomidorów pokrojonych w średniej grubości plasterki i posyp je solą
3. ułóż pieczarki na warstwie pomidorów, do każdej z nich nasyp szczyptę soli 
4. do każdej pieczarki włóż kilka kawałków pokrojonego w kostkę pomidora i dodaj łyżeczkę serka mascarpone (później, jeżeli zostanie Ci jeszcze serka możesz dołożyć do każdej pieczarki, tak aby zużyć całe opakowanie) 
5. całość przykryj folią aluminiową (pamiętaj o zrobieniu w niej dziurek, aby para miała którędy ujść)
6. tak przygotowaną foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 20 minut
7. zdejmij folię z formy i zostaw w piekarniku na kolejne 10 minut
8. podawaj gorące (prosto z pieca) 





(zdjęcie przed zapieczeniem, nie ma po, ponieważ zostały zjedzone w tempie natychmiastowym)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz