potrzebne składniki:
40 g drożdży
3/4 szklanki cukru
150 ml mleka
500 g mąki pszennej
3 jajka
50 g stopionego masła
sól
Do udekorowania (zrobienia oczka) potrzebujemy też trochę czekolady.
1. Najpierw musimy przygotować zaczyn. W dużej misce rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Mieszaninę odstaw w ciepłe miejsce, tak aby drożdże mogły urosnąć. Ja bardzo często wykorzystuję do tego piekarnik - nagrzewam go do 100˚C, wyłączam i wstawiam do środka miskę z drożdżami.
3. Gdy drożdże już nam wyrosną dodajemy je do misy i zagniatamy ciasto. Za mnie całą pracę wykonuje Kitchen Aid, jeśli nie macie robota kuchennego to zajmie Wam to po prostu trochę więcej czasu.
4. Gdy ciasto jest już wyrobione, odstawiamy je na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6. Na dużej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) układamy kawałki ciasta w całość, pamiętając o odstępach między poszczególnymi króliczkami (podczas pieczenia urosną), następnie smarujemy je rozmieszanym jajkiem, aby po upieczeniu były błyszczące.
8. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy im ostygnąć, a następnie dorabiamy im oczy rozpuszczoną czekoladą.
Wesołych Świąt!
ale śliczne te króliczki i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńcudne :D
OdpowiedzUsuń