na ciasto:
500 g mąki
50 g drożdży
1/2 szklanki mleka
6 łyżek cukru
100g rozpuszczonego masła
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli
na nadzienie:
galaretka z czarnej porzeczki
biały twaróg
1. 50 g drożdży mieszamy z łyżką cukru, zalewamy podgrzanym mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia
2. w dużej misce mieszamy mąkę z pozostałym cukrem, masłem, jajkami, solą i wyrośniętymi drożdżami
3. zagniatamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość)
4. nagrzewamy piekarnik do 180°C
5. ciasto rozgniatamy na dwa prostokąty o wymiarach mniej więcej 15x30 cm i smarujemy je twarogiem i galaretką
6. ciasto zwijamy od węższego boku, a następnie kroimy na plastry grubości kciuka
8. tak przygotowane drożdżówki układamy na blasze i pieczemy około 25 - 30 minut
9. gotowe drożdżówki można polukrować lub posypać cukrem pudrem, ale ja wolę jeść je bez dodatków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz