niedziela, 28 października 2012

pieczona dynia.

Przepisów dyniowych ciąg dalszy. Tym razem pora na idealny dodatek do pieczonych mięs chociaż u mnie zniknęła gdy tylko wyjęłam ją z pieca. 

potrzebne składniki:
500 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
sok z jednej cytryny
trzy łyżeczki ziół prowansalskich 
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki mąki
sól 
pieprz

1. dynię obgotować przez około 4 minuty w osolonej wodzie 


2. w miseczce rozmieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek i zioła prowansalskie



3. odcedzoną dynię wymieszać z sosem i wyłożyć do naczynia żaroodpornego


4. tak przygotowaną dynię obtoczyć w mące i posypać solą i pieprzem


5. piec pod przykryciem w temperaturze 180˚C przez 40 minut, a następnie zdjąć przykrycie i piec przez kolejne 30 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz