Każdy z nas potrzebuje czasem szybkiego dania. Ale szybkie nie znaczy, że musi być ono złe. Najłatwiej jest zrobić szybki sos i polać nim dobre spaghetti. :)
Do tego przepisu używam przecieru pomidorowego mojego Dziadka, który co roku przygotowuje sporo słoików tego cuda. Ale o tym innym razem. Jeśli nie posiadacie takiego przecieru najwygodniej będzie kupić go, ale wiadomo, że nigdy nie będzie on tak dobry jak domowy :)
niezbędne produkty:
250 ml serka mascarpone
250 ml przecieru pomidorowego
makaron spaghetti
łyżka mąki
łyżka masła
sól
pieprz
1. zgodnie z przepisem na opakowaniu gotujemy makaron spaghetti
2. w rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę i podsmażamy razem
3. do podsmażonej mąki wlewamy przecier pomidorowy, robimy to powoli, dokładnie mieszając, ponieważ mąka będzie intensywnie gęstnieć, a nie chcemy aby powstały grudki mąki
4. do miski wykładamy serek mascarpone i mieszamy go z zagotowanym przecierem pomidorowym, całość wlewamy ponownie do rondelka, gotujemy i doprawiamy do smaku
5. ugotowany makaron mieszamy z sosem i podajemy w głębokim talerzu
SMACZNEGO.!
najlepsze są szybkie i proste rozwiązania :)
OdpowiedzUsuńTaki kremowy ten sosik, miam :)