Muszę przyznać, że zaczęły mi się nudzić klasyczne muffiny, zaczęłam je urozmaicać, jakiś czas temu zamiast mąki pszennej, dodałam razową. Później wpadłam na pomysł zrobienia muffinów egzotycznych z suszonym mango. A teraz zrobiłam muffiny jogurtowe. W zależności od smaku jogurtu jaki dodamy otrzymujemy różne smaki muffinów. Idealnie do tego przepisu nadają się jogurty z kawałkami owoców. Więc do dzieła!
potrzebne składniki:
200 g masła
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka gęstego jogurtu
280 g mąki pszennej
0.5 łyżeczki sody
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki soli
1. miękkie masło utrzeć z cukrem
2. do utartej masy dodajemy jajka i miksujemy dalej
3. jogurt mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy maślanej
4. dosypujemy mąkę i sól, całość mieszamy dokładnie
5. nakładamy ciasto do papilotek
6. pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz