Dostałam zadanie specjalne. Upiecz tort w kształcie RR Phantom!
potrzebne składniki:
na biszkopty:
18 jajek
750 g cukru pudru
450 g mąki pszennej
300 g mąki ziemniaczanej
6 łyżeczek proszku do pieczenia
na masę:
500 ml śmietanki 30%
500 ml serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
dwie blaszki: 25x25 cm i 30x20 cm
lukier plastyczny
kilogram truskawek
barwnik spożywczy (ja użyłam czerwonego, niebieskiego i czarnego)
1. 6 białek ubijamy na sztywną pianę
2. do ubitych białek dosypujemy 250 g cukru pudru, a następnie dodajemy 6 żółtek, dokładnie wszystko miksując, na tym etapie możemy dodać również barwnik spożywczy
3. w drugiej misce mieszamy 150 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
4. następnie powoli dodajemy mieszkankę do ubitych jaj mieszając wszystko dokładnie (ja używam do tego najniższego programu w mikserze)
7. po wyjęciu biszkoptów z pieca pozwalamy im ostygnąć w blaszce przez 10 do 15 minut, a następnie wykładamy je na kratkę, odklejamy papier do pieczenia i pozwalamy im do końca ostygnąć
8. czynności te powtarzamy jeszcze dwa razy - do uzyskania 6 biszkoptów
9. następnego dnia biszkopty są już gotowe do wycinania i przekładania kremem
10. układamy biszkopty na sobie i wycinamy pożądany kształt - w moim przypadku był to Rolls Royce
11. umyte truskawki kroimy w plasterki i odstawiamy na bok
12. ubijamy 500 ml śmietanki i łączymy je z 500 ml serka mascarpone
13. teraz jesteśmy gotowi do przekładania biszkoptów - układamy je na przygotowanej podstawie, z której będziemy później serwować tort i przekładamy go kremem do każdej warstwy dodając truskawki
15. przygotowujemy teraz lukier plastyczny, dodajemy do niego barwnik (wedle uznania) i rozwałkowujemy podsypując mąką ziemniaczaną (ja zużyłam około kilograma masy - na pokrycie całego tortu i wycięcie szyb i grilla)
16. wyjmujemy tort z lodówki i pokrywamy go całego masą, pozostałe elementy 'przyklejamy' do pierwszej warstwy lekko zwilżając je mokrą dłonią
no i to by chyba było na tyle :)
o jaaaaa:) tort fantastyczny
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńRewelacja! Wspaniały tort, który z wielką chęcią bym wypróbowała ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
polecam :) właśnie zrobiłam go drugi raz z okazji dnia Ojca i muszę powiedzieć, że znowu zrobił wielkie wrażenie i wszystkim smakował :)
Usuńekstra:)
OdpowiedzUsuń