potrzebne składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka płatków orkiszowych
1 szklanka płatków jęczmiennych
pół szklanki otrębów owsianych
pół szklanki otrębów pszennych
1 szklanka suszonej żurawiny
pół szklanki orzechów nerkowca
1 szklanka płatków migdałowych
1/3 szklanki nasion siemienia lnianego
5 łyżek oleju słonecznikowego
3 łyżki miodu lipowego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki Golden Syrup
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżka cukru trzcinowego
1. W dużej misce wymieszaj wszystkie płatki razem z bakaliami (żurawinę i orzechy możemy lekko posiekać, aby były mniejsze) i siemieniem lnianym.
2. W garnku, na małym ogniu, połącz wszystkie płynne składniki i cukier trzcinowy, podgrzewaj do momentu kiedy wszystkie składniki będą płynne, a cukier rozpuści się.
3. Połącz suche i mokre składniki, dokładnie mieszając, tak aby wszystkie płatki były dokładnie pokryte.
4. Wysyp na dużą płaską formę, wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równo.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150ºC przez około 20 - 25 minut - aż wierzch nabierze złotobrązowej barwy.
6. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia, następnie pokrusz. Przechowuj w słoiku lub innym szczelnym pojemniku. Smacznego! :)
W granoli się zakochałam, pycha! :)
OdpowiedzUsuńnie dziwię się, to najlepsze co można zjeść na śniadanie! :)
Usuń