czwartek, 30 kwietnia 2015

marchewkowe muffiny.

Pamiętacie jeszcze moje smutne marchewki? Obiecałam, że niebawem pojawi się kolejny pomysł na to jak zrobić z nich coś pysznego. Od czasu kiedy wpadłam na pomysł zrobienia ciasta marchewkowego zapominałam kupić potrzebne składniki, ale w końcu mi się to udało! Przejrzałam setki (no może przesadzam, ale było ich dużo...) przepisów, żeby znaleźć ten idealny i dopasować go do swoich potrzeb. Nie wiem czy znacie Cupcake Jemma, jeśli nie to musicie koniecznie ją poznać! Moim zdaniem prezentuje jedne z najfajniejszych przepisów na YouTubie. I to właśnie jej przepis okazał się idealny, nie musiałam zmieniać nic! Dobre ciasto można poznać już na etapie surowego ciasta, a jeśli jest ono tak pyszne, że nie chcesz go piec to wiesz, że to co wyjdzie z piekarnika, przy odrobinie szczęścia, będzie perfekcyjne. Skoro zbliża się upragniona Majówka, to właśnie te muffiny będą idealne na piknik z przyjaciółmi czy na niespieszne śniadanie. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki w domu i do dzieła! Przepis na 24 muffiny,  uwierzcie mi znikną tak jakby było ich tylko 12, wiem co mówię ;)




potrzebne składniki: 
4 jajka
1,5 szklanki cukru
300 ml oleju słonecznikowego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1,5 szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich
3 szklanki startej marchewki (dowolnie - na dużym lub małym oczku)

1. Przygotuj wszystkie składniki, ścieranie marchewki chwilę Ci zajmie, więc warto zrobić to wcześniej. Wymieszaj wszystkie suche składniki - przesiej przez sitko mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól, a następnie dodaj zmielone orzechy włoskie. 


2. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i miksuj razem, aż do uzyskania gładkiej puszystej masy.


3. Następnie zmniejsz obroty miksera do minimum i powoli dolewaj olej słonecznikowy, tak aby uzyskać jednolitą masę. 
4. Do tak przygotowanej masy dodaj startą marchewkę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i miksuj razem do uzyskania jednolitej masy. 


5. Przygotowaną foremkę (najwygodniej użyć papilotek) wypełnij do wysokości 2/3 masą  (ciasto jest dość płynne, więc trudno będzie nie narobić bałaganu) i piecz około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC.


6. Sposób podania zależy już tylko od Ciebie, smaczne są w każdej postaci - same, z serkiem Philadelphia albo z masą pokazaną w filmiku Cupcake Jemma (150 g miękkiego masła, 240 g serka oraz 840 g cukru pudru - ubij na jednolitą masę masło oraz serek, następnie dodaj cukier puder w dwóch transzach, po każdej miksując dokładnie)










2 komentarze:

  1. chyba mnie zainspirowałaś do tego jesiennego przepisu! :):):) wyglądają cudnie! Ciekawa jestem czy moim wykonaniu będą smakowały tak dobrze jak Twoje, które miałam okazję próbować :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowały :) Przygotowując je dla Was obawiałam się, że któraś może być uczulona na orzechy włoskie, więc jeśli chcesz odtworzyć te, których próbowałaś to zamień orzechy włoskie na płatki migdałów :) Koniecznie daj znać jak Ci poszło :D

      Usuń