potrzebne składniki:
4 jajka
1,5 szklanki cukru
300 ml oleju słonecznikowego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1,5 szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich
3 szklanki startej marchewki (dowolnie - na dużym lub małym oczku)
1. Przygotuj wszystkie składniki, ścieranie marchewki chwilę Ci zajmie, więc warto zrobić to wcześniej. Wymieszaj wszystkie suche składniki - przesiej przez sitko mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól, a następnie dodaj zmielone orzechy włoskie.
2. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i miksuj razem, aż do uzyskania gładkiej puszystej masy.
3. Następnie zmniejsz obroty miksera do minimum i powoli dolewaj olej słonecznikowy, tak aby uzyskać jednolitą masę.
4. Do tak przygotowanej masy dodaj startą marchewkę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i miksuj razem do uzyskania jednolitej masy.
5. Przygotowaną foremkę (najwygodniej użyć papilotek) wypełnij do wysokości 2/3 masą (ciasto jest dość płynne, więc trudno będzie nie narobić bałaganu) i piecz około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC.
6. Sposób podania zależy już tylko od Ciebie, smaczne są w każdej postaci - same, z serkiem Philadelphia albo z masą pokazaną w filmiku Cupcake Jemma (150 g miękkiego masła, 240 g serka oraz 840 g cukru pudru - ubij na jednolitą masę masło oraz serek, następnie dodaj cukier puder w dwóch transzach, po każdej miksując dokładnie)
chyba mnie zainspirowałaś do tego jesiennego przepisu! :):):) wyglądają cudnie! Ciekawa jestem czy moim wykonaniu będą smakowały tak dobrze jak Twoje, które miałam okazję próbować :):)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowały :) Przygotowując je dla Was obawiałam się, że któraś może być uczulona na orzechy włoskie, więc jeśli chcesz odtworzyć te, których próbowałaś to zamień orzechy włoskie na płatki migdałów :) Koniecznie daj znać jak Ci poszło :D
Usuń