2 jajka
3 łyżki miodu
375 ml (półtorej szklanki) kefiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300g mąki
1. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce wymieszaj razem jajka, miód oraz kefir. Następnie połącz razem mokre i suche składniki. Możesz do tego celu użyć miksera, ale nie jest to konieczne. Uzyskana masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli wydaje Ci się zbyt rzadka to dodaj łyżkę lub dwie mąki. Odstaw przygotowaną masę, przykrytą ściereczką, na około 20 minut, aby odpoczęła.
2. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju, a następnie nakładaj tyle placuszków ile zmieści się na patelni. Jeśli chodzi o wielkość placuszków, to ja nakładam jedną dużą łyżkę. Przewróć placuszki, gdy na ich powierzchni pojawią się bąbelki i lekko podeschną. Smaż z drugiej strony przez 1 - 2 minuty.
3. Gotowe placuszki podawaj z cukrem pudrem i wybranym sosem np. dżemem, miodem, czy też syropem klonowym. Oczywiście możesz je również zjeść bez żadnych dodatków.
super placuszki!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
dziękuję :) jaki super konkurs! jeśli tylko uda mi się do wtorku wyczarować jakieś cudo to dołączę do niego! dołączyłam z przyjemnością do Twojego profilu facebookowego i zapraszam przy okazji do siebie: facebook.com/SokoCookBook
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń