potrzebne składniki:
ćwiartka arbuza
sok z połowy cytryny
łyżka miodu
1. Podziel arbuza na części i pozbądź się pestek. Wrzuć do miski i rozgnieć widelcem. Możesz też zmiksować go w blenderze, ale ja wolę mieć w sorbecie kawałki arbuza.
2. Do tak przygotowanego arbuza dodaj sok z połowy cytryny i łyżkę miodu, wymieszaj dokładnie - aż do momentu kiedy miód całkowicie się rozpuści. A następnie przelej do dużego naczynia i wstaw do zamrażalnika.
3. Schładzaj przygotowanego arbuza przez 3 godziny, mieszając widelcem co 20 minut. Kiedy sorbet osiągnie już odpowiednią konsystencję, przełóż go do plastikowego pojemnika. Sorbet wyjmij z zamrażalnika chwilę przed podaniem. Serwuj w zmrożonym naczyniu z kawałkiem świeżego arbuza lub miętą.
Niezastąpiony w gorący dzień!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie! pyszny jest również z listkami mięty lub bazylii :)
UsuńWspaniale wygląda ! :) zapraszam do siebie również na sorbety :)
OdpowiedzUsuńNa pewno odwiedzę :) Sorbety są idealne, szczególnie przy tych upałach :)
Usuń