Miłego pieczenia :)
Niezbędne produkty:
550 g mąki
300 g płynnego miodu (najlepiej gryczanego, bo daje więcej koloru i smaku)
100 g cukru
120 g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
40 g przyprawy do pierników
2 łyżki kakao
1. na wolnym ogniu roztapiamy masło i mieszamy je z miodem
2. wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce
3. do suchej mieszanki dolewamy masło z miodem i mieszamy łyżką, aż masa złapie wilgoć, wtedy wykładamy ciasto na blat i zagniatamy aż do uzyskania jednolitego koloru (jeśli ciasto klei się do rąk należy dodać trochę mąki, a jeśli jest zbyt gęste i nie chce się zagnieść wystarczy łyżka śmietany)
4. wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na pół godziny
5. ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, na grubość około 3 mm i wycinamy pierniczki
6. ułożone na blaszce pierniczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 10 minut
7. gotowe pierniczki studzimy i chowamy do pudełek, aby nabrały miękkości
8. na 4 dni przed świętami wyjmujemy je i dekorujemy lukrem (ale o tym napiszę później :)
Można też zrobić pierniczkowe dekoracje na choinkę, w tym celu należy przed pieczeniem zrobić sporą dziurkę w ciastku (tak aby podczas pieczenia nie zarosła) najlepiej przebić je wykałaczką i kręcić nią do uzyskania sporego otworu. Po upieczeniu również schować je do pudełek, a gdy przyjdzie czas dekoracji choinki, przewlec wstążkę przez otworek i udekorować lukrem ;) później takie pierniczki również można zjeść :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz