wtorek, 8 maja 2012

chleb pełnoziarnisty

Większości z nas wydaje się, że upieczenie własnego chleba to wielka filozofia. Ale wcale tak nie jest! W internecie aż roi się od przepisów na idealne chleby. Podstawowe chleby pieczone na bazie drożdży są bardzo łatwe, te na zakwasie wymagają trochę więcej pracy. Jako, że teraz muszę sama piec sobie pieczywo, aby mieć pewność, że nie zawiera ono mleka zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy. Zaczynamy od prostego przepisu ;)

potrzebne składniki:
500 g mąki pełnoziarnistej
łyżeczka soli
30 g świeżych drożdży
350 ml chłodnej wody


1. rozpuszczamy drożdże w 350 ml wody
2. do miski wsypujemy mąkę, sól i rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto (za mnie zrobił to robot ;)
3. przykrywamy ciasto szmatką i odstawiamy na 15 minut, aby zaczęło powoli rosnąć





4. foremkę smarujemy olejem
5. ciasto formujemy w bochenek, wkładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, tak aby podwoiło swoją objętość



7. nagrzewamy piekarnik do 200˚C i pieczemy chleb przez 30 minut (przed wstawieniem do piekarnika możemy zwilżyć bochenek i posypać nasionami np. słonecznika lub makiem 





8. po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i zostawiamy do wystygnięcia


SMACZNEGO :D 







7 komentarzy:

  1. Ja dopiero niedawno dowiedziałam się, że trzeba dodać np ciepły kefir aby mieć pewność aby wyrosło dobrze. I w sumie pierwszy raz w życiu nie był zakalec, ale to chyba zależy u Ciebie jest chłodna woda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, z ciastem drożdżowym jest sporo problemów, np. jeśli otworzymy piekarnik w czasie pieczenia to może opaść... z tego przepisu nigdy nie miałam zakalca. a chłodna woda jest lepsza do mąk pełnoziarnistych bo nie robi się z nich klucha i drożdże mogą swobodnie rosnąć, jak dodamy ciepłą wodę ciasto nie urośnie ;)

      Usuń
  2. Prosty chlebek a jaki piękny. Dziękuję za dołączenie do akcji. Proszę o wstawienie banerka akcji na blog i linku w poście:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam piec chleb , od razu w domu robi się przytulnie i ...smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy może być mąka typ 2000 ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam
    Upiekłam chleb z maki chlebowej zytniej 750 i dodałam ziarna . Pieklam 50 minut ale wyszedł zakalec :( chyba nie mam reki do chleba a tak się cieszyłam mimo to nie poddaje się . Zna ktoś złoty środek aby nie było zakalca ?

    OdpowiedzUsuń