potrzebne składniki:
500 g mąki pełnoziarnistej
łyżeczka soli
30 g świeżych drożdży
350 ml chłodnej wody
1. rozpuszczamy drożdże w 350 ml wody
2. do miski wsypujemy mąkę, sól i rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto (za mnie zrobił to robot ;)
3. przykrywamy ciasto szmatką i odstawiamy na 15 minut, aby zaczęło powoli rosnąć
4. foremkę smarujemy olejem
5. ciasto formujemy w bochenek, wkładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, tak aby podwoiło swoją objętość
7. nagrzewamy piekarnik do 200˚C i pieczemy chleb przez 30 minut (przed wstawieniem do piekarnika możemy zwilżyć bochenek i posypać nasionami np. słonecznika lub makiem
8. po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i zostawiamy do wystygnięcia
SMACZNEGO :D
Ja dopiero niedawno dowiedziałam się, że trzeba dodać np ciepły kefir aby mieć pewność aby wyrosło dobrze. I w sumie pierwszy raz w życiu nie był zakalec, ale to chyba zależy u Ciebie jest chłodna woda.
OdpowiedzUsuńto prawda, z ciastem drożdżowym jest sporo problemów, np. jeśli otworzymy piekarnik w czasie pieczenia to może opaść... z tego przepisu nigdy nie miałam zakalca. a chłodna woda jest lepsza do mąk pełnoziarnistych bo nie robi się z nich klucha i drożdże mogą swobodnie rosnąć, jak dodamy ciepłą wodę ciasto nie urośnie ;)
UsuńProsty chlebek a jaki piękny. Dziękuję za dołączenie do akcji. Proszę o wstawienie banerka akcji na blog i linku w poście:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam piec chleb , od razu w domu robi się przytulnie i ...smacznie :)
OdpowiedzUsuńCzy może być mąka typ 2000 ?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej, powodzenia :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńUpiekłam chleb z maki chlebowej zytniej 750 i dodałam ziarna . Pieklam 50 minut ale wyszedł zakalec :( chyba nie mam reki do chleba a tak się cieszyłam mimo to nie poddaje się . Zna ktoś złoty środek aby nie było zakalca ?