800 g polędwicy z dorsza
800 g młodych ziemniaków
12 pieczarek
2 szklanki mleka ryżowego
kawałek twardego sera owczego
oliwa z oliwek
sól
pieprz
1. ziemniaki obieramy ze skórki, obgotowujemy (około 5 minut) w osolonej wodzie i po ostudzeniu kroimy je w talarki
2. pieczarki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek
3. rybę układamy w posmarowanej oliwą foremce, dookoła układamy ziemniaki i pieczarki, wszystko solimy, dodajemy odrobinę pieprzu i zalewamy dwoma szklankami mleka ryżowego
4. całość zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180°C, następnie wyjmujemy z pieca i dodajemy ser starty na tarce (ja użyłam grubego oczka)
5. następnie pieczemy wszystko razem przez kolejne 40 minut w temperaturze 190°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz