poniedziałek, 7 maja 2012

muffiny z mleka ryżowego z jeżynami

Przez najbliższy miesiąc nie będę mogła jeść mleka ani żadnych przetworów, które mogą zawierać przynajmniej śladowe jego ilości. Nie ma to jak uroki bycia alergikiem, no ale, po miesięcznym odczulaniu powrócę do mlecznych posiłków i już nic mnie nie zatrzyma przed zjedzeniem płatków z mlekiem czy sernika!

Oto one! pyszne muffiny dla alergika ;)

potrzebne składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru wanilinowego
90g stopionej margaryny
2 jajka
szklanka mleka ryżowego

jeżyny - 3-4 owoce na każdą muffinkę (tym razem użyłam mrożonych, ale wiadomo, że te świeże będą lepsze w smaku)

1. wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę
2. nagrzewamy piekarnik do 180˚C
3. wykładamy foremki na muffiny papilotkami i ustawiamy je na blaszce
4. do każdej papilotki nakładamy odrobinę ciasta i układamy na nim 3 jeżyny, następnie zalewamy ciastem (prawie do pełna) i na wierzch kładziemy jeszcze jeden owoc






5. pieczemy przez 25 minut




tadam! proste muffiny dla alergika gotowe ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz