niedziela, 31 maja 2015

szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce.

Kochani, na początek małe ogłoszenie parafialne ;) Dotarły do mnie wieści, że macie problem z dostępem do bloga, śpieszę więc wyjaśnić, że zmianie uległ adres strony. Zmiana kosmetyczna, ale jak widać bardzo znacząca. Nowy adres to mycookbooksoko.blogspot.com i cały czas zapraszam Was do komentowania, również na Facebooku - facebook.com/SokoCookBook. W najbliższym czasie przyjdzie trochę więcej zmian (poza nowym logo - nie wiem czy już je zauważyliście!), ale te nie powinny wywołać już żadnych problemów.

A przechodząc do rzeczy ważniejszych, obiecałam Wam przepis na zielone szparagi. Sezon, niestety, już zbliża się ku końcowi, przy dobrych wiatrach zostały nam jeszcze 4 tygodnie na nacieszenie się tym cudownym warzywem. Dlatego szparagi w dłoń i do kuchni marsz! Pomimo wielu przetestowanych przepisów, jestem nieustannie wierna klasycznej formie podawania szparagów - z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Dzisiaj przepis na właśnie takie szparagi, ale już niebawem pojawi się coś innego, więc pilnujcie nowych postów.


potrzebne składniki: (1 porcja)
7 zielonych szparagów
1 żółtko
łyżeczka soku z cytryny
30 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 jajka
łyżeczka octu
sól, pieprz


1. Przygotuj szparagi do gotowania - ułam końcówki i opłucz szparagi pod bieżącą wodą. Warto na samym początku przygotować również jajka - wbij każde z nich do oddzielnej miseczki i odstaw na bok.

2. W misce ubij żółtko jajka z łyżeczką soku z cytryny. Powinno ono mniej więcej podwoić swoją objętość. 

3. Przygotuj trzy garnki z wodą, jeden mały go gotowania jajek w koszulkach, drugi do blanszowania szparagów, a trzeci na kąpiel wodną. 

4. Kiedy woda gotuje się już we wszystkich garnkach, postaw miskę z ubitym żółtkiem na garnku z małą ilością wody. Od tego momentu musisz ciągle ubijać masę, uważaj też, aby nie zagrzała się ona zbyt mocno - zrobisz wtedy jajecznicę, a tego nie chcemy. Ubijając dodawaj po jednej kostce masła, czekając aż całkowicie się rozpuści. Kiedy dodasz już całe masło, dopraw sos solą i pieprzem, zestaw z garnka. Odstaw sos w ciepłe miejsce, pod przykryciem, aby nie ostygł do momentu podania.


5. Szparagi wrzuć do garnka z gotującą się wodą i blanszuj przez około 5-8 minut. W trakcie gdy szparagi gotują się, do małego garnka dodaj łyżeczkę octu oraz sól i mocno zamieszaj wodę (tak aby wytworzył się wir), weź jedno z przygotowanych wcześniej jajek i delikatnie dodaj je do wrzącej wody. Po chwili zamieszaj ponownie i dodaj drugie jajko. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty (uwaga: każda kuchnia jest inna, może się okazać, że 3 minuty u Ciebie to zbyt mało lub dużo, musisz metodą prób i błędów dostosować potrzebny czas gotowania, jednakże zawsze będzie to bliżej 3 minut niż 5 czy 1). Po upływie odliczonego czasu, delikatnie wyjmij jajka z wody i odłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru wody.
6. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, wyłóż szparagi oraz jajka na talerz i polej sosem. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz