piątek, 25 listopada 2011

muszle makaronowe z nadzieniem szpinakowym z mascarpone

Danie samo w sobie nie jest trudne do wykonania ani czasochłonne i jest przepyszne.! Ostatnio przygotowanie wszystkiego zajęło mi 40 minut ;) 

Niezbędne produkty:
700 g świeżego szpinaku (może być też mrożony, ale wiadomo, że ten świeży będzie lepszy)
opakowanie serka mascarpone (250 ml)
łyżka masła
sól
pieprz
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa 
muszle makaronowe

1. Ugotuj muszle makaronowe zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
2. Umyty szpinak wrzuć do gotującej się, osolonej wody i poczekaj aż będzie dobrze sparzony.
3. Na dużej patelni rozpuść masło i dodaj do niego ząbek czosnku. Gdy czosnek lekko się zrumieni dodaj odcedzony i pokrojony w kostkę szpinak. 
4. Gdy szpinak zacznie się gotować dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową, poczekaj aż cała powstała woda odparuje i dodaj 3/4 opakowania serka mascarpone. I podgrzewaj jeszcze przez chwilę. 
5. Do ugotowanych muszli (muszą być ciepłe) nakładaj porcję gorącego szpinaku, na każdą muszlę połóż po małym kawałku serka mascarpone.

SMACZNEGO.! :D 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz