czwartek, 5 kwietnia 2012

drożdżowe króliczki

Wielkimi krokami zbliżają się święta, więc najwyższa pora zacząć przygotowania. Ja zaczęłam jak zwykle od drożdżowych króliczków. Przepis dopracowywałam już kilka lat i muszę powiedzieć, że w tym roku wyszły idealne! :)

potrzebne składniki:
40 g drożdży
3/4 szklanki cukru
150 ml mleka
500 g mąki pszennej
3 jajka
50 g stopionego masła
sól

Do udekorowania (zrobienia oczka) potrzebujemy też trochę czekolady.

1. Najpierw musimy przygotować zaczyn. W dużej misce rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Mieszaninę odstaw w ciepłe miejsce, tak aby drożdże mogły urosnąć. Ja bardzo często wykorzystuję do tego piekarnik - nagrzewam go do 100˚C, wyłączam i wstawiam do środka miskę z drożdżami.



2. Do dużej misy wsypujemy resztę mąki, cukru i mleka, 2 jajka, stopione masło i dodajemy szczyptę soli.
3. Gdy drożdże już nam wyrosną dodajemy je do misy i zagniatamy ciasto. Za mnie całą pracę wykonuje Kitchen Aid, jeśli nie macie robota kuchennego to zajmie Wam to po prostu trochę więcej czasu.
4. Gdy ciasto jest już wyrobione, odstawiamy je na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat i wyrywamy z niego kawałki odpowiednie do formowania króliczków (duży kawałek na ciało, trochę mniejszy na głowę i małe kawałki na ogon, uszy i łapy).
6. Na dużej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) układamy kawałki ciasta w całość, pamiętając o odstępach między poszczególnymi króliczkami (podczas pieczenia urosną), następnie smarujemy je rozmieszanym jajkiem, aby po upieczeniu były błyszczące.


7. Króliczki pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170˚C
8. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy im ostygnąć, a następnie dorabiamy im oczy rozpuszczoną czekoladą.



 Wesołych Świąt!

2 komentarze: