sobota, 12 maja 2012

zakwas i warzywa.

Jako, że zaczęłam nałogowo piec chleb to teraz przyszła pora na wersję trudniejszą niż ten na bazie drożdży. Dlatego w środę zaczęłam przygotowywać zakwas. Zawsze brzmiało to dla mnie STRASZNIE. Ale jak się okazało, przepis Babci jest wiecznie żywy i bardzo prosty. Przygotowanie zakwasu zajmuje (za pierwszym razem) około tygodnia. Potem, gdy mamy już bazę, przygotowywanie idzie szybciej. 

Jedyne czego potrzebujemy do przygotowania zakwasu to mąka żytnia, ciepła woda i duża miska.
Do miski wsypujemy 80 g mąki i mieszamy je energicznie z 80 g letniej wody. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach do mieszanki dodajemy 100 g mąki i tyle samo letniej wody i znów energicznie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Taką procedurę powtarzamy przez 5 dni, czyli aż do uzyskania ilości wystarczającej do upieczenia chleba. Ale o tym napiszę pewnie w czwartek jak chleb będzie już gotowy.  


No, ale teraz pora na wiosenną mieszankę warzyw! Danie proste, ale pyszne! Najtrudniej zadbać o to, aby ziemniaki dobrze się upiekły, ale wszystko po kolei. Ja dzisiaj użyłam ziemniaków, pieczarek, brokułów, pomidorów i cukinii.
1. obieramy i kroimy ziemniaki w spore plastry, najłatwiej będzie najpierw lekko je podgotować (w osolonej wodzie) a dopiero później piec
2. obgotowane ziemniaki układamy na blaszce i polewamy oliwą z oliwek i wstawiamy do pieca nagrzanego do 220°C na 15 minut (tak aby zrumieniły się z jednej strony)
3. w tym czasie możemy przygotować resztę warzyw, pieczarki wystarczy obrać, pomidory pokroić według uznania (ja kroję je na ćwiartki), z brokuła odrywamy kawałki, a cukinię kroimy obieraczką na długie pasy
4. po 15 minutach wyjmujemy blachę z ziemniakami i przewracamy je na drugą stronę, obok nich układamy pieczarki i pomidory, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy solą i wkładamy do pieca na kolejne 10 minut 
5. następnie dodajemy cukinię i brokuły, znów dodając odrobinę oliwy i sól, i pieczemy kolejne 10 minut
i gotowe! :)


A na sam koniec, chociaż to sprawa nie mniej ważna od poprzednich, chciałam podziękować Every Cake You Bake za wspaniałe kubki wygrane w konkursie Edukator Stylu:)


2 komentarze:

  1. Chyba też zrobię zakwas, to pewnie mega frajda upiec taki swoj prawdziwy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja właśnie powoli kończę zabawę z zakwasem i frajda jest wielka nawet z samego patrzenia na to jak fajnie on wygląda :D

      Usuń