niedziela, 27 maja 2012

zielone szparagi.

W końcu udało mi się kupić ładne zielone szparagi, więc zabrałam się do roboty i zaczęłam od klasycznych obgotowanych szparagów z odrobiną bułki tartej. 



potrzebne składniki:
zielone szparagi
masło
olej
bułka tarta
sól

1. Najpierw musimy lekko obrać szparagi (od 1/3 wysokości w dół) i odciąć twardą końcówkę
2. Tak przygotowane szparagi gotujemy w dużym garnku, w osolonej wodzie (tak aby zmieściły się całe) przez około 5 minut i odcedzamy


3. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i dodajemy do niego łyżkę oleju, potem wsypujemy dwie łyżki bułki tartej i smażymy razem aż bułka się zrumieni
4. Szparagi układamy na talerzu i polewamy gorącą bułką tartą

1 komentarz:

  1. U mnie jeszcze szparagów tej wiosny nie było, ale mam nadzieję, że niedługo je przygotujemy :)

    OdpowiedzUsuń