czwartek, 7 czerwca 2012

kogiel mogiel.

Bywa czasem tak, że w domu nie ma nic, ale to zupełnie nic, słodkiego. I właśnie wtedy nasz organizm dochodzi do wniosku, że natychmiast potrzebuje cukru. Pół biedy jeśli jest to zwykły dzień, można skoczyć do sklepu, ale czasami wypada święto, tak jak dzisiaj, albo po prostu nie chce nam się ruszać tyłka z domu. Wtedy idealny jest kogiel mogiel!




potrzebne składniki:
3 żółtka jaja
6 łyżek cukru (może być puder - szybciej się utrze)
galaretka z czarnej porzeczki (może być kupna, ale domowa jest najlepsza :) )

1. żółtka ucieramy na parze aż do uzyskania jednolitej jasnożółtej masy bez drobinek cukru (uważając aby masa zbytnio się nie zagrzała, bo zrobi się jajecznica)
2. przekładamy masę do małych foremek i wstawiamy na 15 minut do lodówki
3. podajemy z galaretką z czarnej porzeczki - kwaskowaty posmak zrównoważy słodycz kogla mogla



Przepis na galaretkę innym razem :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz