niedziela, 26 lutego 2012

maliny pod kruszonką

Bardzo często mam w domu trochę owoców, które zostają po pieczeniu muffinów czy innych pyszności, i nigdy nie wiem co z nimi zrobić. Czasem piekę rogaliki drożdżowe, czasem robię smoothiesy, albo po prostu je zjadam :) Dzisiaj doszłam do wniosku, że można połączyć te owoce z kruszonką. Powstaje pyszny i łatwy deser.

potrzebne składniki:
maliny
100 g masła
100 g cukru
200g mąki

1. mąkę rozmieszać w misce z cukrem i dodać zimne masło, utrzeć wszystko razem (najwygodniej jest to robić palcami) tak aby powstała kruszonka. Gotową masę należy schować do lodówki, aby nie zdążyła się zagrzać.


2. do miseczek do zapiekania wykładamy maliny i posypujemy je cukrem, same byłyby zbyt kwaśne ;)



3. nagrzewamy piekarnik do 200°C 
4. tuż przed wstawieniem do piekarnika maliny posypujemy dość grubo kruszonką 



5. pieczemy przez 10 - 15 minut, tak aby kruszonka zrumieniła się, a maliny porządnie zagrzały


Gotowy deser podajemy prosto z pieca. Można podać go z bitą śmietaną lub lodami.

1 komentarz:

  1. O kurczę, dobry pomysł, chyba tez to zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń