niedziela, 19 lutego 2012

spaghetti z sosem pomidorowym z mascarpone

Każdy z nas potrzebuje czasem szybkiego dania. Ale szybkie nie znaczy, że musi być ono złe. Najłatwiej jest zrobić szybki sos i polać nim dobre spaghetti. :)
Do tego przepisu używam przecieru pomidorowego mojego Dziadka, który co roku przygotowuje sporo słoików tego cuda. Ale o tym innym razem. Jeśli nie posiadacie takiego przecieru najwygodniej będzie kupić go, ale wiadomo, że nigdy nie będzie on tak dobry jak domowy :)

niezbędne produkty:
250 ml serka mascarpone
250 ml przecieru pomidorowego
makaron spaghetti
łyżka mąki
łyżka masła
sól
pieprz

1. zgodnie z przepisem na opakowaniu gotujemy makaron spaghetti
2. w rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę i podsmażamy razem
3. do podsmażonej mąki wlewamy przecier pomidorowy, robimy to powoli, dokładnie mieszając, ponieważ mąka będzie intensywnie gęstnieć, a nie chcemy aby powstały grudki mąki
4. do miski wykładamy serek mascarpone i mieszamy go z zagotowanym przecierem pomidorowym, całość wlewamy ponownie do rondelka, gotujemy i doprawiamy do smaku
5. ugotowany makaron mieszamy z sosem i podajemy w głębokim talerzu

SMACZNEGO.!


1 komentarz:

  1. najlepsze są szybkie i proste rozwiązania :)
    Taki kremowy ten sosik, miam :)

    OdpowiedzUsuń