wtorek, 26 czerwca 2012

naleśniki z masą twarogową.

W taki dzień jak dzisiaj (dla tych co nie widzieli - za oknem było szaro i ponuro) najlepiej poprawić sobie humor czymś przepysznym. Mój wybór padł dzisiaj na naleśniki z nadzieniem z ricotty i twarogu. :) Ricotta nadaje masie puszystości, a w połączeniu z lekko kwaskowatym serem tworzy mieszankę idealną! 



potrzebne składniki:
na naleśniki:
200 g kwaśnej śmietany
200 g mąki
1 jajko
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
szklanka wody
pół szklanki mleka
na nadzienie:
200 g ricotty
250 g twarogu
3 łyżki kwaśnej śmietany
cukier

1. wszystkie składniki 'na naleśniki' łączymy razem do uzyskania jednolitej masy, którą odstawiamy na pół godziny, a następnie smażymy z niej naleśniki


2. w misce rozgniatamy widelcem twaróg, ricottę i śmietanę do uzyskania jednolitej masy i dosładzamy do smaku (w moim przypadku 3 łyżki)


3. ostudzone naleśniki wypełniamy masą


Najbardziej lubię naleśniki podsmażone na maśle - proste i smaczne. Ale moja Mama zawsze woli dodać jeszcze odrobinę śmietany i jakieś owoce, dzisiaj wybrała smażone jagody wymieszane z malinami. 



Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Niejedna osoba chciałaby rozpocząć dzień od takich naleśników;)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne ! Musze jutro wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę za bardzo się rozpędziłam przy smażeniu naleśników i dopiero jutro skończę jeść te :D

      Usuń