niedziela, 22 lipca 2012

tarta z malinami i borówkami.

Pyszna tarta ze świeżymi owocami - niebo w gębie! i nie trzeba nic więcej pisać :)



potrzebne składniki
na ciasto
250 g mąki krupczatki
150 g zimnego masła
120 g cukru pudru
żółtko
łyżka wody
na krem
40 g mąki
120 g cukru pudru
2 szklanki mleka
paczka cukru waniliowego
4 żółtka 

i świeże owoce :)


1. przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem i dodać pokrojone w kostkę masło, wszystko razem dość dokładnie pokroić nożem


2. do mieszanki dodać żółtko rozmieszane z łyżką wody i zagnieść
3. ciasto włożyć na 2 godziny do lodówki, następnie rozwałkować i wyłożyć na okrągłą formę
4. ciasto nakłuć widelcem i piec 30 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180°C
5. ciasto po upieczeniu odstawić do wystygnięcia
6. w rondelku wymieszać mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać powoli mleko, energicznie mieszając, tak aby nie powstały grudki
7. rondelek postawić na gazie i zagotować ciągle mieszając (tak aby lekko zgęstniał) 
8. w miseczce rozmieszać żółtka z kilkoma łyżkami ciepłego kremu i następnie ciągle mieszając dodawać je do rondelka
9. podgrzewać jeszcze chwilę, do zgęstnienia i odstawić do wystudzenia od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch 
10. wystudzoną masę wylać na upieczone ciasto i wyłożyć je owocami (w moim przypadku malinami i borówkami)


 Mój krem był dość rzadki, więc jeśli ktoś woli gęstszy to wystarczy dodać trochę więcej mąki :) chociaż taki super wyjada się łyżeczką z tortownicy.


1 komentarz: