potrzebne składniki:
50 dag polędwicy wołowej
oliwa z oliwek
2 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
pół cytryny
pieprz
sól
1. mięso kroimy w plastry grubości kciuka i delikatnie rozbijamy
2. do dużej miski wlewamy 6 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy czosnek pokrojony w plastry, lekko posiekane liście rozmarynu i skórkę z cytryny
3. tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny
4. mięso wyjmujemy z lodówki 10 minut przed smażeniem, solimy je i pieprzymy tuż przed ułożeniem na patelni
5. na dużym gazie stawiamy patelnię i gdy jest już dobrze rozgrzana wykładamy na nią mięso (lekko oczyszczone z marynaty) nie potrzeba już więcej oliwy, ponieważ jest jej już sporo na mięsie
6. smażymy w zależności od tego jak mocno wysmażone lubimy (w zupełności wystarczy od minuty do dwóch z każdej strony)
7. po zdjęciu mięsa z patelni odstawiamy je na półtorej minuty, aby odpoczęło, następnie przekładamy je na nowy talerz a wszystkie soki z mięsa mieszamy z odrobiną masła i kilkoma kroplami cytryny i polewamy nimi mięso
8. ja podałam je z purée ziemniaczanym i kiszonymi ogórkami, ale równie dobrze będzie smakowało z pieczonymi ziemniakami
i na koniec Jamie dla Was, możecie zobaczyć jak on to robi :)
kurwa filmu nie ma i jak mam gotować ?
OdpowiedzUsuńFilm nie jest niezbędny do przygotowania dania, jest jedynie podpowiedzią i pokazaniem skąd wzięła się inspiracja do jego przygotowania. Jeśli coś w przepisie jest niejasne, chętnie odpowiem na konkretne pytania. Pozdrawiam.
UsuńP.S. został on usunięty z yt, ale znalazłam go tutaj: http://www.dailymotion.com/video/xj4uua_jamie-oliver-perfect-steak_lifestyle
Nie wierze w ten komentarz :D hahahaha co za schamiony narod
Usuńo bosko, mój mąż wczoraj wyczarował 2kg polędwicy wołowej i przez tydzień będę mu to serwować, a jako weganka kompletnie nie ogarniam.. na pierwszy ogień pójdzie Twój przepis.. Jamiego Oliviera ;) dzięki!
OdpowiedzUsuńi jak się udało? smakowało mężowi? :)
UsuńSUPER! Bardzo dziękuję! ;)
UsuńŚwietny, wyrazisty kolor - aż grzech nie spróbować :)
OdpowiedzUsuńzapewniam, że smak jest równie wyrazisty :)
OdpowiedzUsuń