poniedziałek, 23 czerwca 2014

placuszki z cukinii z serem holloumi i koperkiem.

Skończyła się sesja, więc w końcu jest trochę czasu na gotowanie. Zainspirowana najlepszymi placuszkami z cukinii z fetą, które serwowane są w warszawskiej restauracji Meltemi zaczęłam szukać przepisu. Skończyło się jak zwykle - na oglądaniu wszystkich możliwych odcinków programów kulinarnych Gordona Ramsaya. I ku wielkiemu zdziwieniu wczoraj trafiłam na jeden z odcinków Home Cooking z przepisem! Postanowiłam go jednak trochę zmienić i wyszło coś przepysznego :)




potrzebne składniki:
2 średniej wielkości cukinie
1 duża marchewka
250g sera halloumi
pęczek koperku
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz

1. Umyte cukinie (bez obierania) i obraną marchewkę zetrzeć na dużym oczku tarki do miski, posolić i odstawić na bok, aby warzywa puściły sok
2. Do drugiej miski zetrzeć ser i dodać posiekany koperek
3. Odcisnąć wodę z cukinii oraz marchewki i dodać do sera
4. Do miski dodać jajka, bułkę tartą oraz pieprz (do smaku) i wszystko razem wymieszać




5. Tak przygotowaną masę formujemy w placuszki, układamy na dużym talerzu i odstawiamy do lodówki na 20 minut



6. Smażymy na rozgrzanym oleju aż uzyskają złoty kolor



7. Serwujemy gorące z zimnym jogurtem greckim



A gdyby ktoś miał ochotę zmierzyć się z oryginałem to oto i on :)



Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz