niedziela, 7 czerwca 2015

babeczki bananowe.

Zapewne większość z Was, tak samo jak ja, spędziła chociaż chwilę z tego długiego, gorącego weekendu w trasie. Zawsze udając się na wycieczkę staram się zabrać ze sobą coś małego na ząb - nigdy nie wiadomo kiedy ktoś zgłodnieje. Babeczki są idealnym towarzyszem podróży, można zjeść je na raz, nie wprowadzają bałaganu i są przepyszne. Dzisiaj przepis na babeczki bananowe, które nadają się zarówno na drogę jak i na lekkie śniadanie czy piknik. A skoro już niebawem zaczynamy sezon urlopowy to takie babeczki będą idealne do zabrania na plażę czy górskie wycieczki.



potrzebne składniki: (na 24 babeczki)
150 g białego cukru
50 g brązowego cukru
280 g mąki
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g orzechów włoskich
250 g masła
4 jajka
2 bardzo dojrzałe banany
2 łyżki mleka

1. Wszystkie sypkie składniki przesiej do miski, następnie dodaj posiekane orzechy włoskie.
2. Miękkie masło pokrój na małe kawałki i dodaj do suchych składników, następnie wbij jajka.
3. Banany rozgnieć widelcem na gładką masę i dodaj je do pozostałych składników.


4. Miksuj składniki do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj mleko i miksuj jeszcze przez chwilę, aby wszystkie składniki połączyły się.
5. Gotową masę nałóż do formy wyłożonej papilotkami (mniej więcej do 2/3 wysokości) i piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około 20 - 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz