piątek, 23 października 2015

stek z kalafiora na purée pomidorowym.

Za oknem szaro-buro, więc w kuchni koniecznie musi być kolorowo! Dzisiaj mam dla Was przepis na jesiennego kalafiora, który swoimi kolorami przypomina piękną słoneczną polską jesień. Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw, muszę przyznać, że najczęściej jem go w tradycyjnej postaci - polanego podsmażaną na maśle bułką tartą. Jednak dziś postanowiłam trochę poeksperymentować i zainspirowana dużą ilością przepisów na stek z kalafiora, przygotowałam swój. Taki stek możecie podać jako samodzielną przystawkę lub dodatek do dań mięsnych. Ja podałam go na lunch z purée pomidorowym i posypałam natką pietruszki - pychota!  Mam nadzieję, że w najbliższych dniach wyjdzie trochę słońca i będziemy w końcu mogli nacieszyć się spadającymi z drzew liśćmi i ostatnimi promieniami słońca.



potrzebne składniki:
1 duży kalafior
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżeczki papryki słodkiej
1 szalotka
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 szklanki wody
natka pietruszki
sól, pieprz

1. Kalafiora obierz z liści i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie ze środka wytnij plastry grubości około 2 cm. W zależności od tego jak duży jest Twój kalafior wykroisz od 2 do 4 plastrów. Różyczki które odpadły w trakcie krojenia odłóż na bok, zaraz ich użyjemy - nic nie może się przecież zmarnować.

2. Tak przygotowane plastry kalafiora ułóż na talerzu, wetrzyj w nie 4 łyżki oliwy z oliwek i posól do smaku, a następnie podsmaż na patelni. Dzięki temu zyskają złocisty kolor i nabiorą lepszego aromatu.

 

3. Obsmażone plastry kalafiora ułóż na formie do pieczenia wyłożonej papierem, posyp 2 łyżeczkami słodkiej papryki. Jeśli wolisz ostrzejszą wersję możesz dodać jej więcej lub użyć papryki ostrej. Tak przygotowanego kalafiora piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Kalafior stanie się jeszcze bardziej złocisty i chrupki. 

4. Gdy kalafior jest już w piekarniku pora przystąpić do przygotowania purée pomidorowego. Na dużej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż na niej posiekaną szalotkę. Z pozostałych różyczek kalafiora odmierz jedną szklankę i posiekaj drobno. Gdy szalotka będzie już szklista dodaj posiekanego kalafiora, posyp całość łyżeczką słodkiej papryki i podsmażaj razem przez chwilę. Następnie dodaj pomidory i pół szklanki wody (wodą możesz przepłukać puszkę po pomidorach, aby wybrać z niej cały sos). Dopraw do smaku solą i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż całość odparuje i zgęstnieje. 


5. Całość sosu znajdującego się na patelni zblenduj na jednolitą masę i dopraw do smaku. 

6. Gotowego kalafiora podawaj z dwiema łyżkami purée i posiekaną natką pietruszki. Po wierzchu posyp go świeżo mielonym pieprzem. 

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Przepis już ląduje w moim kuchennym zeszycie, będziemy z córcią działać. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! ;) Po więcej fajnych przepisów zapraszam na nową stronę mojego bloga - http://mycookbooksoko.pl :)

      Usuń