wtorek, 22 listopada 2011

kruche ciasteczka z galaretką

Pewnie wiele razy je jedliście, któregoś wieczora naszła mnie ochota na zjedzenie czegoś takiego. Było już zbyt późno, żeby lecieć do sklepu, więc pomyślałam, a może po prostu je sobie upiekę. Przeszukałam internet i znalazłam kilkanaście przepisów, przeczytałam je wszystkie i stworzyłam swój własny :D 

Ciastka po kilku dniach mogą stać się suche, wtedy najlepiej podać je ze śmietaną lub masą mascarpone. W sumie to zawsze można je tak podawać :)


Niezbędne produkty:
300 g mąki
100 g cukru (najlepiej cukru pudru ale może być też zwykły, ale drobny)
pół kostki masła
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 białko
paczka galaretki (taki smak na jaki masz ochotę, jednak lepiej sprawdzają się te o ciemnym kolorze, po prostu ładniej wyglądają)


potrzebne będą również, dwie foremki do wycinania ciastek o takim samym lub zbliżonym kształcie, różniące się rozmiarem (jedna większa, a druga mniejsza)


1. Przesiej mąkę na stolnicę i dodaj do niej pokrojone w kostkę masło. Siekaj produkty razem, dopóki kawałki masła nie zmniejszą się.
2. Do mąki z masłem dodaj żółtka, cukier  i śmietanę i wyrabiaj szybko na jednolitą masę.
3. Wyrobione ciasto zawiń w folie aluminiową i schowaj do lodówki na 40 minut.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów, możesz podzielić ciasto na porcję aby było Ci łatwiej. 
5. Z ciasta wytnij jak największą ilość ciastek większą foremką, z połowy ciastek wytnij środek mniejszą foremką. Skrawki ciasta zagniataj ponownie, aż do skończenia wycinania. (używaj jak najmniejszej ilości mąki do posypywania, dzięki temu ciasto nie stwardnieje)
6. Teraz masz już połowę ciastek pełnych i połowę z wyciętym środkiem. Aby je połączyć użyj białka. Brzegi ciasteczek posmaruj białkiem i sklej ze sobą parami.
7. Pora nagrzać piekarnik do 160°C
8. Gotowe ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Możesz posmarować je białkiem, aby po wyjęciu z piekarnika błyszczały się lub zostawić je matowe)
9. Ciastka piecz przez około 12 do 15 minut (tak aby były lekko brązowe).
10. W trakcie gdy ciastka są już w piekarniku pora przygotować galaretkę, rozpuść ją w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu. Nie przejmuj się, że Ci jej zabraknie, mogę Ci zagwarantować, że nawet jeszcze trochę jej zostanie.
11. Odstaw rozpuszczoną galaretkę w chłodne miejsce, aby zaczęła gęstnieć, możesz wstawić ją do lodówki (ale PILNUJ, aby nie zgęstniała za bardzo)
12. Pół gęstą galaretką wypełnij ostudzone ciastka i odstaw w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia galaretki. 







2 komentarze: