sobota, 22 sierpnia 2015

sałatka z wołowiną i karmelizowanymi brzoskwiniami.

Często macie tak, że zostaje trochę mięsa z poprzedniego obiadu i nie wiecie co z nim zrobić? Ja lubię takie resztki zamienić w coś zupełnie nowego. Ostatnio zostało mi trochę polędwicy wołowej (z tego przepisu, swoją drogą dopiero po jakimś czasie widzę jak bardzo zmienił się sposób przygotowywania postów i koniecznie muszę go odświeżyć....), więc przygotowałam z niej sałatkę, która wyszła fantastycznie! Zimne mięso idealnie kontrastuje z gorącą i słodką brzoskwinią, a ser dodaje lekko pikantnej nuty. Zapraszam po przepis i jak zwykle przypominam, że więcej smacznych zdjęć najdziecie na moim facebooku oraz instagramie.



potrzebne składniki: (na 1 porcję)
grillowana lub smażona polędwica wołowa
garść rukoli
kilka pomidorów koktajlowych
kilka kostek sera cheddar
1 brzoskwinia
3 łyżki cukru
oliwa z oliwek

1. Umyj dokładnie rukolę i pomidory,  zostaw do obsuszenia. W tym czasie przygotuj ser i pokrój polędwicę w plastry. Na talerzu ułóż sałatę, pomidory, mięso oraz ser i skrop delikatnie oliwą.


3. Obierz brzoskwinie i pokrój je w plasterki. Na patelnię wysyp cukier i zacznij podgrzewać go na średnim ogniu, kiedy zamieni się w karmel skręć gaz i dodaj brzoskwinie i smaż przez chwilę. Gotowe brzoskwinie wyłóż na sałatkę i polej ją powstałym słodkim sosem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz