czwartek, 1 października 2015

bakłażan zapiekany z kozim serem i pomidorami.

Miałam dzisiaj popracować nad postem o podróży kulinarnej do Nicei, ale traf chciał, że bardzo przypadło Wam do gustu zdjęcie upieczonego wczoraj bakłażana. (Dla niewtajemniczonych - zapraszam na mojego facebooka - facebook.com/SokoCookBook i na instagram - instagram.com/cookbooksoko). No i skończyłam na kanapie, z kubkiem gorącej herbaty i piszę dla Was jak smacznie przyrządzić bakłażana jesienią. Swoją drogą, ma ktoś jakiś magiczny przepis na wyleczenie bolącego gardła...? 



Bez zbędnej zwłoki przedstawiam Wam Pana bakłażana, nazywanego czasem oberżyną. Warto powiedzieć, że jest on warzywem nisko kalorycznym (w 100 gramach znajduje się jedynie około 20 kcal), które zawiera duże ilości potasu, wapnia i magnezu. Bakłażan pozytywnie wpływa na procesy trawienne, przede wszystkim dzięki dużej zawartości błonnika, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do tłustych mięs. Znany jest również, że swoich właściwości detoksykacyjnych oraz działania antyrakowego, które związane jest z obecnością w nim nasuniny. Mój bakłażan wylądował w piekarniku w towarzystwie sera koziego, sosu pomidorowego oraz posypki z bułki tartej z dodatkiem czosnku i pietruszki. Możesz podać go jako dodatek do dania lub samodzielną przystawkę. Ja dodałam do niego kuskus przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podałam go prosto z piekarnika, ale na drugi dzień był nawet lepszy!



potrzebne składniki:
1 bakłażan
150g serka koziego 
puszka pomidorów bez skórki (możecie użyć świeżych, ja akurat miałam te pod ręką)
2 ząbki czosnku 
70g bułki tartek 
pęczek natki pietruszki 
oliwa z oliwek
sól, pieprz

1. Na dużej patelni podsmaż drobno posiekany czosnek na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Gdy czosnek będzie już szklisty dodaj pomidory i smaż razem do uzyskania gęstego sosu. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia. 

2. Na blasze do pieczenia wysmarowanej oliwą z oliwek ułóż pokrojonego w jedno-centymetrowe plastry bakłażana. Posyp go po wierzchu solą i pieprzem. Na środku dodaj ser kozi (podziel go równo między wszystkie plastry warzywa). 



3. W miseczce wymieszaj bułkę tartą z posiekaną natką pietruszki, posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem (do smaku). Następnie dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku, jeśli wydaje Ci się zbyt sucha to dodaj odrobinę oliwy. 

4. Do lekko ostudzonego sosu dodaj dwie łyżki przygotowanej mieszanki bułki tartej, dzięki temu sos będzie gęstszy i utrzyma się na środku bakłażana. Po wymieszaniu sosu podziel go między wszystkie plastry bakłażana, układając go na wierzchu koziego sera. Pozostałą bułką tartą posyp bakłażany po wierzchu, Piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 25 minut, aż bułka na wierzchu mocno się zrumieni. 






4 komentarze: