poniedziałek, 12 października 2015

sernik Oreo.

Po dość intensywnym zeszłym tygodniu znalazłam chwilę na relaks w kuchni, a skoro nadarzyła się okazja to dlaczego nie przygotować czegoś słodkiego i wartego grzechu? Przedstawiam Wam przepis na prosty i szybki sernik na zimno z Oreo - coś idealnego dla każdego wielbiciela tych pysznych ciastek. Ilość składników wymierzona jest na 21 centymetrową tortownicę, czyli na 8 sporych rozmiarów porcji. Jak widzicie pierwszy kawałek znikł zanim zdążyłam zrobić zdjęcia tego cuda... ktoś nie mógł się doczekać ;)


potrzebne składniki: 
25 ciastek Oreo
2 łyżki stopionego masła
500 ml śmietanki 30%
250 g serka typu Philadelphia (w temperaturze pokojowej)
3 łyżki cukru pudru

1. Tortownicę wysmaruj masłem, a na dnie ułóż okrąg wycięty z papieru do pieczenia. Ułatwi to wyjęcie ciasta z tortownicy i jego krojenie.

2. 8 ciastek Oreo umieść w misce i potłucz bardzo drobno, możesz użyć do tego blendera lub miksera, ale nie ma sensu go brudzić ;) Do tak przygotowanych ciastek dodaj dwie łyżki stopionego masła i wymieszaj wszystko dokładnie do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotową mieszankę wysyp na dno, ugnieć i wstaw do lodówki.


3. W misce ubij śmietankę, w oddzielnym naczyniu utrzyj serek z cukrem. Następnie dodaj do niego ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj. Do masy dodaj pokruszone 7 ciastek Oreo i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną masę wylej na schłodzony spód. Wierzch ciasta pokryj pozostałymi ciastkami według własnego uznania. Ja lubię ułożyć całe ciastka dookoła dzieląc tort na równe porcje. 

4. Po dekoracji przykryj tortownicę folią i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin (ja przygotowałam ciasto wieczorem i zostawiłam je na noc w lodówce). Jeśli chcesz, możesz wstawić ciasto do zamrażalnika, dzięki temu będzie gotowe szybciej i nabierze lodowej konsystencji. Po wyjęciu z lodówki, ostrym nożem oddziel ciasto od tortownicy i delikatnie wyjmij je z formy.










9 komentarzy:

  1. Super sernik z tymi ciasteczkami musi być bardzo smakowity.

    OdpowiedzUsuń
  2. a do spodu trzeba wyjeść krem zciastek czy razem z nim kruszyć? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że kusi, żeby wyjeść ten krem, ale zostawiamy go w ciastku ;)

      Usuń
  3. a do tego sernika może być inny serek ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wypas! Muszę wypróbować ten przepis, mam nadzieję, że nie będzie wtopy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie będzie :D Zapraszam na nową stronę bloga - http://mycookbooksoko.pl :)

      Usuń
  5. Hej :) czy bez żelatyny masa stężeje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej - ubita śmietanka z serkiem w zupełności wystarczą :) Zapraszam na www.mycookbooksoko.pl teraz właśnie tam dodaję nowe przepisy :)

      Usuń