poniedziałek, 10 sierpnia 2015

sorbet arbuzowy.

Za oknem upał, w domu upał, wszędzie upał! Wiem, że obiecałam Wam podróż kulinarną do Lwowa, ale pogoda nie sprzyja siedzeniu przed komputerem. W ramach "poczekadełka" zapraszam więc na odrobinę ochłody! Sorbet arbuzowy poleca się na każdą porę dnia. :) Przy okazji przypominam, że bardziej regularnie możecie znaleźć mnie na profilu facebookowym - facebook.com/SokoCookBook oraz na instagramie: instagram.com/cookbooksoko :)



potrzebne składniki:
ćwiartka arbuza
sok z połowy cytryny
łyżka miodu

1. Podziel arbuza na części i pozbądź się pestek. Wrzuć do miski i rozgnieć widelcem. Możesz też zmiksować go w blenderze, ale ja wolę mieć w sorbecie kawałki arbuza.

2. Do tak przygotowanego arbuza dodaj sok z połowy cytryny i łyżkę miodu, wymieszaj dokładnie - aż do momentu kiedy miód całkowicie się rozpuści. A następnie przelej do dużego naczynia i wstaw do zamrażalnika.



3. Schładzaj przygotowanego arbuza przez 3 godziny, mieszając widelcem co 20 minut. Kiedy sorbet osiągnie już odpowiednią konsystencję, przełóż go do plastikowego pojemnika. Sorbet wyjmij z zamrażalnika chwilę przed podaniem. Serwuj w zmrożonym naczyniu z kawałkiem świeżego arbuza lub miętą.





4 komentarze:

  1. Niezastąpiony w gorący dzień!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie! pyszny jest również z listkami mięty lub bazylii :)

      Usuń
  2. Wspaniale wygląda ! :) zapraszam do siebie również na sorbety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno odwiedzę :) Sorbety są idealne, szczególnie przy tych upałach :)

      Usuń